guncelbilimci: Bûche de Noël

Rabu, 10 Desember 2014

Bûche de Noël

Bûche de Noël
Nu de Goedheiligman al weer enkele dagen het land uit is, vind ik het de hoogste tijd om voorbereidingen te gaan treffen voor dat andere grote feest in de decembermaand: Kerstmis. Dit is een feest waar je nu al niet meer omheen kunt: wanneer je over straat loopt zie je op veel plaatsen de feestverlichting branden, de reclamespotjes op teevee en de reclamefolders op de mat staan vol met cadeau-ideeën en feestelijke aanbiedingen, de etalages zijn rijkelijk versierd en veel winkels hebben hun schappen vol liggen met allerhande kerst-prullaria en allerlei lekkers voor de feestdagen. 

Ook tijdens Kerstmis vind ik het heerlijk om in de keuken te staan, dus de zoete kerst-lekkernijen worden in onze familie niet in de winkel gekocht maar zelf gebakken. 


Wat er dit jaar zeker niet gaat ontbreken is een bûche de Noël (ook wel kerststronk, kerstboomstam of Yule Log genoemd): dit feestelijke gebak hoort gewoon bij kerst. Een traditionele Franse bûche de Noël ziet er altijd betoverend uit, maar mijn exemplaar heb ik lekker eenvoudig gehouden (ik ben vaak niet in de stemming voor overdadig versieren en al die pietepeuterigheid), gelukkig doet dit niets aan de smaak af. De heerlijke lichte en vochtige bloemloze chocoladecake is gevuld met slagroom die op smaak is gebracht met rum. Na het oprollen is de cakerol bestreken met koffie-chocoladeglazuur: elke hap smelt echt in je mond. Ik weet zeker dat deze bûche dit jaar een fantastische afsluiting van het kerstdiner zal zijn. 

Tip: ik heb mijn bûche bestrooid met witte en pure chocoladeschilfers, maar traditioneel wordt hij versierd met poedersuiker. Deze suiker wordt gebruikt om de sneeuw na te bootsen en om je stam er winters uit te laten zien. Houd je wel van pietepeuterigheid dan kun je de bûche ook versieren met bijvoorbeeld takjes, hulstblaadjes, verse bessen en/of paddenstoelen-schuimpjes. 


Ingrediënten
  • 5 eieren, gesplitst
  • 150 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 1 tl vanille-extract
  • 45 g cacao + 4 el
  • 1 el espressopoeder
  • 200 ml slagroom
  • 2 el bruine rum
  • 110 g poedersuiker + 1 el
  • 225 g roomboter, zacht
  • 1,5 el koffie-extract
Extra nodig
Bakplaat van 36 bij 26 centimeter, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 25-30 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakplaat in en bekleed deze met bakpapier, laat het papier aan alle kanten overhangen. 
  • Klop in een kom de eierdooiers met 100 g fijne kristalsuiker, tot je een dikke, bleke en romige crème hebt. Meng er het vanille-extract doorheen. 
  • Zeef 45 g cacao en het espressopoeder boven het dooiermengsel en spatel dit er doorheen.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot het schuim in zachte pieken blijft staan. Strooi er dan geleidelijk 50 g fijne kristalsuiker bij en blijf kloppen tot het schuim in stijve pieken blijft staan. 
  • Maak het dooiermengsel los door er een paar lepels schuim door te roeren. 
  • Spatel  er vervolgens voorzichtig in 2 porties de rest van het schuim door. Probeer de luchtigheid niet kwijt te raken. 
  • Giet het cakebeslag op de bakplaat en strijk het glad.
  • Bak de cake in ongeveer 25-30 minuten gaar in de oven.
  • Leg ondertussen een vel bakpapier voor je neer op je werkblad. Meng 1 eetlepel cacao samen met 1 eetlepel fijne kristalsuiker in een kommetje.
  • Strooi & strijk dit uit over het vel bakpapier. 
  • Als de cake gaar is haal je hem uit de oven. Laat hem heel even afkoelen en keer hem dan om op het met cacao en suiker bestrooide bakpapier. 
  • Laat de cake helemaal afkoelen en verwijder dan voorzichtig het bakpapier. 
  • Klop voor de vulling de slagroom met de rum en de 1 el poedersuiker stijf. 
  • Bestrijk de cakeplak gelijkmatig met de rum-slagroom, helemaal tot aan de zijkanten.
  • Rol de cake voorzichtig op (er kunnen wat barstjes ontstaan, maar die dek je af met de glazuurlaag).
  • Leg de cake op een schaal.
  • Klop de zachte boter en het koffie-extract in een kom tot een luchtige massa.
  • Zeef er 110 g poedersuiker en 3 eetlepels cacao boven en klop die er goed door.
  • Bestrijk de cakerol voorzichtig met het glazuurmengsel.
  • Trek met een vork door het glazuur voor een boomstameffect.
  • Versier de cake eventueel met geschaafde/geraspte chocolade en/of bestuif hem met wat poedersuiker.



Label: , , , , , , , ,

0 Komentar:

Posting Komentar

Berlangganan Posting Komentar [Atom]

<< Beranda