guncelbilimci: Bananenbrood met honing

Sabtu, 01 Maret 2014

Bananenbrood met honing

Bananenbrood met honing
Een aantal jaren geleden las ik in een tijdschrift dat uit onderzoek bleek dat er maar weinig Nederlanders zijn die geen koffie of thee drinken. Ik moet (met enige gêne) bekennen dat ook ik lang tot deze groep van geheelonthouders heb behoord. Pas sinds een jaar of twee weet ik een kopje thee echt te waarderen. 

In die twee jaar heb ik als theedrinker wel een aantal voorkeuren ontwikkeld. Ik vind thee het lekkerst als deze in een porseleinen of aardewerken theepot wordt gezet (waarbij de pot uiteraard voorverwarmd is), ik gebruik het liefst geen éénpersoons-theezakjes maar losse thee in een theefilter of theefilterzakje, de thee mag best sterk zijn, er gaat geen melk of suiker in en last but not least: een theemomentje wordt voor mij pas echt een heerlijk verwenmomentje als ik in alle rust van mijn thee kan genieten en er iets lekkers bij kan eten. 

En wat is er nu lekkerder bij een kop hete thee dan een plak bananenbrood? Bakkoningin Mary Berry noemt dit bananenbrood niet voor niets een theebrood: het is echt een perfecte theetijd traktatie. Het brood (dat meer wegheeft van een cake) is rijk van smaak, lekker zoet (maar niet té) en hij vult goed. Na een dag wachten is de structuur van het brood steviger geworden en zijn de smaken beter ingetrokken, wat het brood in mijn ogen nóg lekkerder maakt.


Ingrediënten
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
  • 100 g boter
  • 225 g bananen
  • 100 g kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren, groot
  • 8 el honing
  • parelsuiker
Extra nodig
cakevorm/bakblik van 25 centimeter lang, bakpapier, kwastje
Tijd (ongeveer)
10 minuten bereiding, ca. 75 minuten oven, 1 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier. 
  • Doe het zelfrijzend bakmeel en de nootmuskaat in een kom en meng dit door elkaar met een garde. 
  • Voeg de boter toe en wrijf dit door het bakmeel met je vingertoppen, tot je fijne kruimels gekregen hebt. 
  • Pel de bananen en prak ze fijn met een vork. Voeg de geprakte bananen, de suiker, de geraspte citroenschil, de eieren en 6 eetlepels honing toe aan het meelmengsel. 
  • Klop de ingrediënten door elkaar tot ze goed gemengd zijn. 
  • Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. 
  • Bak het bananenbrood circa 75 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een erin gestoken satéprikker er schoon uit komt. Bedek het brood eventueel losjes met aluminiumfolie als het brood te donker word, maar nog niet gaar is. 
  • Laat het bananenbrood een paar minuten afkoelen in de vorm. Haal hem vervolgens uit de vorm en laat het brood helemaal koud worden op een rooster. 
  • Verwarm 2 eetlepels honing in een steelpan. Bestrijk het koude bananenbrood aan de bovenzijde met de warme honing. Bestrooi het brood met de parelsuiker. 


Bron recept: Mary Berry’s Baking Bible

Label: , , , , , ,

0 Komentar:

Posting Komentar

Berlangganan Posting Komentar [Atom]

<< Beranda