guncelbilimci: Witte chocoladetaart met speculaas

Kamis, 27 Maret 2014

Witte chocoladetaart met speculaas

Witte chocoladetaart met speculaas
Hoe leuk ik bakken ook vind wanneer ik weet dat er vrienden/familieleden over de vloer komen, zijn er van die dagen dat ik geen zin heb om uitgebreid in de keuken bezig te zijn. Gelukkig zijn er ook genoeg baksels en andere zoete lekkernijen die je zonder enige speciale inspanning kunt maken, maar die wel grote voldoening geven. 

Neem bijvoorbeeld deze witte chocoladetaart met speculaas. Het kost je maar een klein beetje bereidingstijd & moeite om hem te maken (je hebt niet eens een oven nodig), maar het resultaat is een klein spektakelstukje op tafel. Het geeft ook een enorm plezier om aan de consumptie ervan mee te mogen werken: het is gewoon een taart die fijn is om te maken en nóg fijner is om op te eten. 


Het enige “nadeel” is dat je een tijdje moet wachten voordat de taart voldoende is opgesteven in de koelkast, dit duurt zo’n 6 uur dus het is zeker geen last-minute-taart, maar geduld is nog altijd een schone zaak. Voor een chocoholic als ik is zes uur wachten best lang: weten dat er een verrukkelijke taart op je ligt te wachten in de koelkast waar je lange tijd niet aan mag komen is bijna een tantaluskwelling (gelukkig ben ik Tantalus niet en is de taart niet voor altijd onbereikbaar). Het kan daarom verstandig zijn om de taart de avond van tevoren al te maken en in de nachtelijke uurtjes, wanneer je heerlijk in dromenland verkeerd, te laten opstijven. Tip: in plaats van speculaasjes kun je ook bastognekoeken gebruiken.


Ingrediënten
  • 65 g boter
  • 225 g speculaas
  • 70 g kristalsuiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 325 g witte chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 3 eierdooiers
Extra nodig
Taartring van 18 centimeter doorsnede en 6 centimeter hoog, bakpapier, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
25 minuten bereiding, minstens 6 uur wachten


  • Leg een vel bakpapier op een groot plat bord (of snijplank). Plaats hierop de taartring.
  • Bekleed de binnenkant van de taartring met bakpapier. Plak het papier met wat boter vast aan de ring. 
  • Maal 150 g speculaas fijn. Smelt de boter en meng deze met de gemalen speculaas. 
  • Verdeel het mengsel over de bodem van de ring en druk goed aan met de achterkant van een lepel. 
  • Zet in de koelkast. 
  • Week 1 blaadje gelatine in koud water. 
  • Smelt 200 g witte chocolade au bain-marie. Als de chocolade gesmolten is, haal dan de pan van de kom en laat de chocolade afkoelen maar niet opstijven, hij moet dik vloeibaar blijven.
  • Kook ondertussen 35 ml water in een steelpan en voeg de suiker toe. Blijf roeren tot de suiker opgelost is.
  • Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Knijp het blaadje gelatine goed uit en voeg toe aan het hete suikerwater. 
  • Klop de slagroom bijna stijf (als ik naar de reacties op deze taart kijk, blijkt bij jullie de taart te vloeibaar te blijven. Hoewel ik de slagroom zelf nooit helemaal stijf klop, zou ik dan toch aan willen raden de slagroom stijf te kloppen).
  • Doe een beetje slagroom bij de afgekoelde gesmolten chocolade en meng goed.
  • Giet het deels afgekoelde suikerwater over de eierdooiers en meng dit goed door elkaar. 
  • Spatel de eierdooiers door het slagroom-chocolademengsel.
  • Voeg vervolgens de rest van de slagroom toe. Meng goed maar rustig door elkaar met een spatel tot je een homogeen mengsel gekregen hebt. 
  • Giet het mengsel op de speculaasbodem en laat de taart minstens 6 uur (maar liever de hele nacht) opstijven in de koelkast. 
  • Verwijder de ring en trek daarna voorzichtig het bakpapier los. 
  • Maal de resterende 75 g speculaas fijn en druk de fijne kruimels tegen de zijkant van de taart. 
  • Schaaf de resterende 125 g witte chocolade en strooi deze over de taart.


Bron recept: Juliette’s Speculoos.

Label: , , , , , , ,

0 Komentar:

Posting Komentar

Berlangganan Posting Komentar [Atom]

<< Beranda